İnfertiliteye Genel Bakış

İnfertilite tanım olarak düzenli cinsel ilişkiye rağmen 1 yıllık süre içerisinde gebelik oluşmaması halidir. Anne adayının yaşı 35 yaşın üzerinde ise bu süre altı ay olarak kabul edilir. 

Bu şekilde bir hayali çizgi çekilmiş olmasına rağmen çocuk arzusu ile birlikte olmaya başlayan çiftlerin akıbeti çoğunlukla belirli değildir. Ülkelere göre değişen oranlarda istatistikler verilmiş olmasına rağmen, genellikle ilk 3 ayda veya ilk 6 ayda büyük çoğunluk gebeliğe ulaşır. On iki ay tamamlandığında çiftlerin yüzde doksanı gebeliğe ulaşmış olabilir. İkinci 12 ayda kalan yüzde onluk bölümün yarısı, yani yüzde 5'i gebe kalır. Diğer %5 ikinci yılın sonunda da hala gebeliğe ulaşamamış olur.

Bebek arzusunun başlangıç döneminde hangi çiftlerin bu son %5'e kalacağını, hangi çiftlerin ilk 3 ay içerisinde gebe kalacağını bilmek mümkün olmadığından dolayı genel olarak bu önerilen sürelere uyulur.

Ancak günümüzde yaşam tarzı, beslenme, geç evlenme gibi birçok nedenle, gebeliğe ulaşma konusunda birçok çiftin acelesi vardır. Bu nedenle, bir şekilde kuşkuya düşmüş, gebe kalabilme konusunda, anne baba olabilme konusunda tereddüt ile başvuran çiftlerin şimdilik çok erken deyip incelenmemesi sorumluluk gerektirir.

Hiç değilse temel teknikler olan spermiyogram, yumurtlama ile ilgili jinekolojik muayene her arzu eden çifte kontrol edilmesi emniyetli bir yol olacaktır.

Öngörülen 12 aylık ya da 6 aylık sureler dolduktan sonra yapılan tetkiklerde infertiliteye yani üreme güçlüğüne yol açan bir hastalık tespit edilebilirse, bulunan hastalık tedavi edilerek, gebelik beklenir. Yani nedene yönelik tedavi yapılır.

Bu duruma örnek yumurtlama problemi olan bir kadının yumurtlaması tedavi edilmesi ile gebelik elde edilmesi verilebilir.

Ya da, sperm kanalları tıkalı olduğu için ürettiği tohum hücrelerini sperm sıvısına ulaştıramayan bir erkekte yapılacak bir ameliyatla kanallarının açılması mümkün olabilir. Böylece gebeliğin önündeki engel kaldırılmış olur.

Ya da tüplerinin kapalı olduğu belirlenen bir kadının ameliyatla tüplerinin açılması ile yine gebeliğin oluşması sağlanabilir.

Ancak günlük pratikte bu şekilde nedenin bulunup tedavi edilmesi imkanı olan hastalar küçük bir yüzdeyi oluştururlar.

Genel olarak mutlak engeller yerine, belli ağırlıkta engellerin bir arada bulunması söz konusudur. Örneğin, sperm parametreleri normal sınırında olmasa da gebeliğe mutlak engel olabilecek aşamada olmayabilir. Aynı zamanda, yumurtlama problemi hiç yumurtlayamama durumu gibi değil seyrek yumurtlama şeklinde olabilir.

Bu şekilde birden fazla nedenin bir arada bulunduğu, hatta görünen veya tespit edilebilen hiçbir anormalliğin olmadığı durumlarda, yardımcı üreme teknikleri infertilite tedavisinde çiftlere büyük ölçüde yardımcı olabilirler.

Bu aşamada da en kolay yardımcı üreme tekniği olan aşılama tedavisinden başlayıp standart Tüp bebek tedavisine, oradan da her hastaya gerekli olmayan, ancak bazı durumlarda gerekli olan ileri teknikler kullanılabilir.

Tüm bu süreç boyunca genel sağlık bozucu beslenme ve kötü alışkanlıkları yaşamdan çıkarıp yerine sağlıklı alışkanlıkların yerleştirilmesi son derece önemlidir.

0 Yorum

    Yorum Yaz